De oorzaak achter seksuele problemen. - Psychologiepraktijk Fenix
Fenix PRI therapie
Fenix PRI therapie

De oorzaak achter seksuele problemen.

over mij

De hulpvraag waar mensen bij mij in de praktijk mee komen is het seksuele probleem. Wist je dat de seksuele problemen bijna altijd het symptoom zijn van een onderliggend probleem? Het echte probleem is dat onderliggende probleem. Dit geldt eigenlijk voor alle problemen waar mensen mee komen. Het onderliggende probleem is het echte probleem wat aangepakt moet worden en dan verdwijnt het seksuele probleem ook. Een voorbeeld. Bij mannen met een erectie probleem kan een onderliggende oorzaak onzekerheid zijn. Pas als we de onzekerheid aan pakken verdwijnt ook het erectieprobleem. Alle problemen waar mensen mee komen in de praktijk zijn  bijna altijd terug te voeren naar de vroege kindertijd.  We hebben namelijk allemaal in onze jeugd overlevingsstrategieën aangeleerd om om te gaan met nare ervaringen waar we als kind niet mee om konden gaan.

De oorzaak achter het seksuele probleem

Als kind ben volledig afhankelijk van je ouder/verzorgers. Niet alleen voor eten, drinken en een dak boven je hoofd. Denk ook aan emotionele behoeften zoals knuffels en aandacht voor onze gevoelens. Dit zijn allemaal basisbehoeften waar wij als kind niet zonder kunnen. Kinderen die geen emotionele aandacht krijgen lopen trauma’s op of sterven zelfs, is uit onderzoek gebleken. Op het moment dat niet aan onze basisbehoeften voldaan wordt, is dat voor een kind levensbedreigend. Een kind is afhankelijk. Het kan er niet zelf voor zorgen. Het kan niet weg om het ergens anders te halen en heeft geen tijdsbesef dus denkt dat het voor altijd is. Wij kunnen hier als kind niet mee omgaan om dit te voelen. Dat zijn trauma’s. Als reactie hierop, om te overleven, gaan we dit ontkennen en verdringen en zo ontstaan overlevingsmechanismen ook al wel afweermechanismen genoemd.

Voorbeeld van de oorzaak achter een seksuele problemen

Het kan zijn dat de man die binnenkomt met een erectieprobleem als onderliggend probleem onzekerheid heeft of angst om fouten te maken. Wat is ontstaan doordat hij als kind eigenlijk alleen aandacht en liefde kreeg op het moment dat hij goed presteerde. Onbewust is presteren gekoppeld aan liefde.  Als de erectie een keer uitblijft raakt hij in paniek. Het verlies van zijn erectie is symbolisch voor niet goed genoeg presteren en verlies van liefde van zijn vader. Hij is bang dat zijn partner hem dan niet meer leuk vind en hem zal verlaten. Ook nu dus verlies van liefde. Dit is geen bewust proces maar volledig automatisch en onbewust.  Rationeel weet hij wel dat zijn partner van hem houdt en hierom niet weg gaat of hem veroordeeld. Omdat het echter een overlevingsmechanisme is wat getriggerd wordt, dat in zijn vroege jeugd is ontstaan en waar hij vaak bewust geen herinnering meer aan heeft, kan hij dit niet bewust veranderen.

Wat is de oplossing

Het onbewuste proces moet eerst naar boven gehaald worden voordat hij verder kan. Dit onbewuste deel zit opgeslagen in het emotionele limbisch deel van ons brein. Omdat dit soort afweermechanisme al zeer jong ontstaan. Ons rationele deel kan hier niet bij. Het oorspronkelijk trauma kunnen we niet direct ophalen. De afweerstrategieën die we gebruiken daar kunnen we ons wel bewust van worden. Via regressies kunnen we het oude trauma vaak wel omhoog halen, voelen en op die manier verwerken. Als kind konden we er niet mee omgaan, maar als volwassenen wel.

Indien we het onderliggende probleem niet aanpakken, maar met oefeningen e.d. ons alleen richten op het weer verkrijgen van een erectie dan zal het probleem zich niet oplossen. Als het onderliggende probleem wordt aangepakt zal de erectie ook spontaan weer terugkeren.

Wil jij ook je seksuele problemen oplossen. Neem dan contact op via het contactformulier of maak direct een afspraak via het intakeformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Psychologiepraktijk Fenix draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders