Wat verstaan we onder seksuele problemen? - Psychologiepraktijk Fenix
Fenix PRI therapie
Fenix PRI therapie

Wat verstaan we onder seksuele problemen?

over mij

Wat verstaan we onder seksuele problemen?

Masters en Johnson zijn de eerste en bekendste Amerikaanse seksuologen die onderzoek deden naar de menselijke seksualiteit. In hun boek Human Sexual Response (1966) beschreven ze als eerste een uitgebreide studie van de fysiologie en de anatomie van menselijke seksuele activiteit onder laboratorium omstandigheden. Ze ontwikkelden instrumenten om de seksuele fysieke reactie van mensen te meten, maar bestudeerden ook de psychologische reacties van mensen. Zij benoemden al de vier fasen van seksuele opwinding. In hun boek Human Sexual Inadequacy (1970) behandelden ze onderwerpen die te maken hadden met seksuele problemen als impotentie, voortijdige zaadlozing en frigiditeit. Hun werk werd als redelijk controversieel beschouwd in die tijd omdat vooral homoseksualiteit en het vrouwelijk orgasme op een totaal andere manier werden bekeken dan vroeger.

Masters en Johnsons benadering van seksuele problemen was kortdurende gesprekstherapie in combinatie met opdrachten. De reeks oefeningen is gericht op het paar. Er wordt gestart met het aanraken en strelen van elkaar lichaam. Het doel is geen opwinding, maar elkaar herontdekken. De sensate –focustherapie (zie bijlage 3 voor een aantal oefeningen).

Maar wanneer is nu iets een seksueel probleem?

Eigenlijk is het een probleem als je het zelf als probleem ervaart en je het dus anders zou willen. Als je geen behoefte hebt aan seks en je hebt geen partner en je vind het wel prima zo, heb je dan een seksueel probleem omdat je geen behoefte aan seks hebt?

Als jij merkt dat je lichaam bij seksueel contact niet reageert zoals je zou willen of als je negatieve gevoelens hebt bij seks dan kan je een seksueel probleem hebben.

Men spreekt van een seksuele disfunctie, als je seksueel anders reageert op het gebied van seks, dan het typische reactiepatroon van je eigen geslacht. Dit kan zo zijn in één of meerdere fasen van seksueel gedrag.

Men spreekt in de literatuur pas van een seksuele stoornis als de persoon zelf of de partner daar last of lijden van ondervindt.

Fasen van seksueel reageren

wat zijn seksuele problemen

Er zijn vijf fasen op het gebied van seksueel reageren met bijbehorende problemen.

1. Fase van verlangen

Problemen met zin hebben
  • Afkeer van/aversie: dit gaat om aanhoudende afkeer van seksueel contact met een bepaalde partner of in het algemeen. Dit kan zelfs met braken, buikpijn etc. gepaard gaan.
  • Geen zin in: geen behoefte aan geen of weinig zin in seksueel contact.
  • Te veel zin: continue of heel veel behoefte aan seksueel contact. (seksverslaving)

2. Fase van opwinding

Problemen die met onvoldoende opwinding te maken hebben
  • Onvoldoende opwinding: Dit kan puur gevoelsmatig zijn terwijl er wel lichamelijke opwinding is, zoals een erectie krijgen bij mannen of vochtig worden bij vrouwen is.
  • Onvoldoende vochtig worden bij de vrouw: gevoelsmatig kan er opwinding gevoeld worden, maar de vagina wordt niet vochtig. Het is de vraag of er dan echt wel voldoende gevoelsmatige opwinding ook is. Bij onvoldoende vochtig worden kan het vrijen pijnlijk worden of stroef verlopen.
  • Erectie problemen: bij onvoldoende lichamelijk opwinding bij de man is er onvoldoende of geen erectie.

3. Plateaufase

Orgasme problemen
  • Te vlug orgasme; Bij vrouwen wordt dit zelden als een probleem ervaren.
  • Moeilijk orgasme: Dit is bij vrouwen een regelmatig voorkomend probleem waarbij men zich kan afvragen wat moeilijk is. Ook bij mannen komt het voor dat de klacht is dat het zo lang duurt voordat men klaar kan komen. Ook hier is de vraag dan; wat is lang?.
  • Geen orgasme: zowel bij vrouwen als mannen kan dit voorkomen
  • Vroegtijdige zaadlozing: Ook hier is vaak de vraag; wat is te vroeg, maar over het algemeen houdt dit in dat men geen controle over de zaadlozing heeft.
Penetratieproblemen
  • Pijn bij het vrijen: Dit kan bij mannen en vrouwen voorkomen, maar wordt vaker bij vrouwen genoemd. Een andere naam is Dyspareunie, dit is aanhoudende pijn voor, na maar vnl. tijdens de penetratie.
  • Vaginisme: Is het samentrekken van de bekkenbodemspieren waardoor penetratie niet of nauwelijks mogelijk is.

4. Herstelfase

In deze fase herstelt het lichaam weer van de opwinding en zakken zowel hartslag en temperatuur weer terug naar een normaal Niveau. In deze fase worden geen seksuele problemen benoemd. Behalve dat partners soms verschillen van behoefte in deze fase. De een wil graag nog even tegen elkaar aankruipen en genieten van de intimiteit, een ander draait zich om en gaat slapen. Indien partners hierin veel van elkaar verschillen in behoefte en er wordt niet over gepraat kan dit uiteraard ook zorgen voor problemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Psychologiepraktijk Fenix draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders